Agile Metodolojisi Nedir?
Agile Proje Yönetimi, Metodolojileri, Yönetimsel ve Teknik Araçları ve Uygulamaları
Teknoloji dünyasında dinamiklerin geçmişe oranla çok daha hızlı değiştiğini gözlemliyoruz. Yeni bir teknoloji ile kullanıcılar yeni alışkanlıklar ediniyor veya ihtiyaçlar bir anda değişebiliyor. Geleneksel proje yönetim metodolojileri detaylı tanımlanmış süreçleri ile kapsamı net işlerde başarılı olurken dinamikleri hızla değişen endüstrilerde hantal kalıyorlar. Proje, bütçe ve kapsam dahilinde, zamanında gerçekleşmiş olsa bile müşteriye yarattığı değer açısından başarısız olabiliyor. Agile Proje Yönetimi, Metodolojileri, Yönetimsel ve Teknik Araçları ve Uygulamaları ile yüksek iş değeri üretmeyi amaçlıyor ve bunu yaparken de kaliteyi, zaman ve bütçe kısıtları içerisinde sağlama olanağı sunuyor.
Agile Proje Yönetimi bir metodoloji değildir. Agile şemsiyesi altındaki yönetimsel ve teknik araçlar ile nasıl proje yönetimi yapabileceğimize dair bir yaklaşımdır. Ekiplerin büyüklüğüne, mevcut çalışma şekline ve ortaya çıkacak ürünün dinamiklerine göre farklı araçlar kullanılabilir. Bu araçlar Dynamic System Development Methodology (DSDM), Scrum, Kanban, Extreme Programming (XP), Test Driven Development (TDD) , Feature Driven Development (FDD), Lean Development gibi listelenebilir. Bu araçlar uygulamada değer yaratacağını düşündüğümüz minimum kapsamı hedefleyerek pazara hızlı çıkmamızı sağlar. Sürekli teslim süreci ile değişen pazar koşullarına uyum sağlamamıza, düzenli değerlendirmelere müşteriyi dahil ederek doğru ürünü üretmemize yardımcı olur. Bunların yanında, süreçte yarattığı şeffaflık ile iyileşmeye açık noktaları tespit etmemizi ve iyileştirmemizi, sonucunda da maksimum üretkenlikte değer yaratmamızı sağlar. Size Agile yaklaşımı kazandıracak en uygun aracı pilot bir proje yapıp deneyerek ve yaşanılan süreci bu bakış açısı ile sürekli iyileştirerek bulabilirsiniz.
Bob Hartman agile düşünme tarzını 10 maddede şöyle özetliyor: *
1. Daha küçük düşün
2.”Nasıl daha iyi oluruz?” diye düşün ve uygula
3. İşbirliği yap
4. “Ekip ne düşünüyor?” diye sor
5. Her zaman riskleri düşün
6. Kök sebeplere odaklan, sorunları ortadan kaldırmaya değil
7. Hatayı üç koşulla kabul et : hata çabuk ortaya çıktığında, yapılan hatadan öğrenilecek şeyler çıkarıldığında, hatanın tekrarlanmayacağına emin olduğunda
8. Doğru metriklerle etkiyi ölç
9. Farklı görevlere sahip ekip üyelerinin bakış açılarını dikkate alarak karar ver
10.”Her yeni işi kabul ederken mevcut sistemin doğru çalıştığına nasıl emin olabilirim?” diye sor
“Agile olmak” aslında bir düşünüş biçimidir. Verimli ve üretken bir şekilde değişime adapte olup müşteriye yüksek değer üretmeye çalışmaktır. Bu düşüncenin temeline konulan bazı değerler var. Bunlar ekip olmak, iletişim, değişime adapte olabilmek hatta değişimi yaratan taraf olabilmektir. Müşteriyi ayrı bir taraf olarak değil, hedefe birlikte koşan ekibin bir parçası olarak görmektir. Yönetimsel ve teknik araçları kullanmak Agile yaklaşımı sağlasa da asıl başarı zihniyet değişimi ile sağlanabilir. Ekip olabilmenin önemini kavrayarak, iletişimi arttırarak, kişilerin insiyatif aldığı ve kendini geliştirdiği bir kültür oluşturmak ve agile düşünce tarzını içselleştirmek çok önemlidir. Böylece agile’ı uygulamaya çalışan organizasyonlar değil; sorunlara ve ihtiyaçlara agile refleksler geliştiren organizasyonlara ulaşabiliriz.
Önerilen Yazılar
KVKK Uyumlu Web Sitesi
6 Aralık 2020
E-Ticaret Nedir?
2 Kasım 2018
ROI Nedir?
25 Haziran 2018